Vorig jaar dubbel zoveel rookmelders verkocht dan in 2010 en 2011 samen. De rookmeldercampagne van de provincie Antwerpen gaat zijn laatste jaar in. Inwoners kunnen dankzij de provincie aan een gunstig tarief een rookmelder aankopen.

Sinds de start van de rookmeldercampagne in december 2010 werden al meer dan 64000 rookmelders verkocht, meer dan het dubbele van het oorspronkelijke streefdoel van 31500 stuks.

In 2012 werden zelfs meer rookmelders verkocht dan in 2010 en 2011 samen. “Met de rookmeldercampagne wil de provincie Antwerpen inwoners bewust maken van de gevaren van rook bij brand. Gemeenten kunnen ook in 2013 rookmeldergemeente worden en rookmelders aankopen”, aldus gedeputeerde voor Veiligheid Bruno Peeters.
 
Verplicht in huurwoningen
Dankzij de rookmeldercampagne van de provincie Antwerpen kunnen inwoners aan een gunstig tarief een rookmelder aankopen. Het gaat om een optische rookmelder met een hoogwaardige lithium batterij die 10 jaar meegaat.

Sinds december 2010 werden er zo al meer dan 64000 rookmelders verkocht. Bruno Peeters: “Door onze campagne worden steeds meer inwoners zich bewust van de gevaren van brand en kopen ze voor de eerste keer een rookmelder. De laatste maanden blijft de vraag naar rookmelders toenemen. Dit komt mede door de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 1 januari 2013 de installatie van rookmelders in huurwoningen ter verplichten.“
 
49 rookmeldergemeenten
Ondertussen sloten 49 gemeenten zich aan bij de actie. Op deze manier werd 45% van de rookmelders verkocht via deze ‘rookmeldergemeenten’.

Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Bonheiden, Borgerhout, Dessel, Deurne, Duffel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Meerhout, Mol, Mortsel, Nijlen, Olen, Putte, Puurs, Ranst, Ravels, Rijkevorsel, Rumst, Schilde, Schoten, Sint Amands, Sint-Katelijne-Waver, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht zijn al rookmeldergemeenten.

Dit jaar bestelden 24 rookmeldergemeenten al 4.680 rookmelders.
 
Provincie en Brico organiseerden samen Rookmelderdagen
Vrijdag 7 en zaterdag 8 december voerde Het Provinciaal Veiligheidsinstituut campagne rond het nut van rookmelders in 12 Brico-winkels. PVI medewerkers gaven advies en uitleg over de werking en de plaatsing van een rookmelder. Ook was er vanuit Brico in Borsbeek een live uitzending van Radio 2 om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van het nut van rookmelders. De Brandweer van Antwerpen, Borsbeek, Kapellen en Mechelen hielpen mee om inwoners bewust te maken van de gevaren van rook. Tijdens de rookmelderdagen gingen er 1341 rookmelders de deur uit.
 
Winnaars wedstrijd rookmeldercampagne
Wie tijdens de eindejaarsperiode een rookmelder kocht van de provincie maakte ook meteen kans om mooie prijzen te winnen. Katelijne Kerkhofs uit Balen won de eerste prijs, een reischeque ter waarde van 1000 euro. De tweede en derde prijs, een plooifiets ter waarde van 500 euro, werden gewonnen door Johan Serneels uit Mechelen en Maria Peeters uit Herentals.
 
Rookmobiel
Bij brand verspreidt de rook zich razendsnel. Al vanaf drie keer ademen kun je in je slaap het bewustzijn verliezen waarna de giftige rook je uiteindelijk zal doden.

De Rookmobiel van de provincie Antwerpen laat bezoekers via oefenrook aan de lijve ondervinden wat de gevolgen zijn als je in je huis geen rookmelder hebt geïnstalleerd. 40 seconden is de tijd die je krijgt om een baby uit de Rookmobiel te redden.

In 2012 werd de rookmobiel 62 keer ontleend, voornamelijk door de brandweer en door gemeenten. De rookmobiel wordt dit jaar ingezet door de brandweer van Westerlo, Nijlen, Geel, Kontich, Borsbeek, Arendonk, Hemiksem, Sint-Truiden en Boom.
 
In de kalender zie je waar en wanneer de rookmobiel zal staan.